Sverigelottens historia

Sverigelotten är en sorts skraplott som är skapades den 6:e februari 2004 av Folkspel, ett svenskt spelbolag som arrangerar lotter och bidrar till föreningslivet. Under hösten började dragningen sändas på tv via programmet Sportsverige på SVT. Under våren 2005 flyttade de sedan till TV4 och det var även då Alla mot en introducerades. Då kunde man skicka in sina nitlotter och vara med om en lottdragning om att kunna vara med på läktaren. De som vann på sina nitlotter fick även priser när Rickard Olsson tog över som programledare på Bingolotto och den trenden fortsatte Lotta Engberg över med till Sverigelotten.

Efter att skraplotten hade introducerats kunde man börja vinna så kallade högvinstspelet. Det innebar att vinnaren kunde komma till programmet Sportsverige och spela om ännu högre priser. Men i slutet av 2008 lades det ner och man kunde istället vinna de extra höga priserna direkt på lotten och då hade man infört att man spelar inte endast om kontanter, utan om resor och bilar också.

Hur funkar Sverigelotten?

Sverigelotten erbjuder vinster på var fjärde lott. Man kan köpa lotter på nätet i Bingolottos spelhall, men det går också bra att köpa dem via en förening och i butiker. Om man köper dem på nätet kan man köpa dem digitalt, alltså att du får inte en fysisk lott utan man skrapar den på datorn eller i mobilen. Priset för en lott är 25 kronor där 8 kronor av den summan går direkt som bidrag till föreningslivet. Varje lott har nio separata fält som man ska skrapa. Är tre av dem likadana vinner man det pris som står på fältet. Men en extra bonus är om man skrapar fram fyra likadana på lotten. Då får man nämligen det dubbla av vinsten som står på lotten.

Vinna på förlusten

Om man inte skulle få tre lika kan man fortfarande vara med och tävla  för att få eventuell vinst på sin nitlott, den då kallade bonuschansen. När man skrapat färdigt finns det en unik kod under skrapet som man kan registrera lotten med och vara med och tävla om att bli en av de 21 vinnarna. En vinner den högsta vinsten och de andra 20 får den mindre vinsten. Som en extra bonus kan den högsta vinnaren bestämma vilken förening som får 10 000 kr. Första pris är ett presentkort från TUI med ett värde på 10 000 kr och de andra 20 personerna får ett annat presentkort med ett värde på 1000 kr.

Prenumerera på Sverigelotten

Man kan även prenumerera på Sverigelotten och man får själv välja vilken förening som får överskottet på ens lotter. När man blir ny prenumerant får man 6 extra lotter att skrapa och bindningstiden är minst 3 månader Prenumerationen gäller att man får ett antal förutbestämda lotter i månaden som man sedan kan spela på. De antalen lotter man kan få i månaden är:

  • 6 st lotter i månaden
  • 8 st lotter i månaden
  • 10 st lotter i månaden